Flyttkaos

Några dagar sen sist med det har varit mycket med livet. Har varit massor på jobbet i veckan, då det är min sista vecka på denna tjänst, så jag har velat få klart allt som går innan överlämningen. Sen har vi igår varit i Kiruna hela dagen för att städa ur min lägenhet där. Imorgon börjar jag min nya tjänst och den är stationerad i Gällivare så därmed kan vi officiellt bli sambos igen vilket känns härligt :)

Hästskrället då. Onsdag var en mycket intressant dag. Vi red på utebanan och jag hann bara sitta upp så kände jag hur hela hästen vibrerade av energi. Det blev en hel del skutt, jag korrigerade genom att flexa halsen åt höger och vända henne tills hon stannade, och så red jag fram igen, och efter ett tag kom en massa skutt igen och så upprepade vi processen ett par gånger. När jag äntligen hade fått henne att fokusera och vi kunde börja rida, ja då trillade min kompis av sin häst. Jag skyndade mig av Boccica, och tur var väl det, för kompisens häst sprang sen i full kareta runt, runt, runt hur många varv som helst. Varje gång han rundade Bochi så ville hon haka på så klart, men höll sig ändå vid mig när jag höll kvar. Till slut så fick vi fast J, men jag kände att Bochi var på tårna så jag ville inte sitta upp. Gick istället och hämtade longerlinan, men när vi gick tillbaka mot ridbanan så kom J emot oss i (kontrollerad) galopp, med Bochi flippade och slet sig och stack i full galopp mot stallet igen, med en rad bocksprång. Traskade tillbaka och hämtade henne, hon stod nöjt och betade vid stalldörren, och satte på linan och gick tillbaka igen. Linade några varv men nu hade energin gått ur henne, så satt upp och red ett tag. Då var hon superfin. Red i alla gångarter, även över två galoppbommar och hon kändes superfin! Så vi fick ett gott slut till allt kaos.
 
Torsdag så skulle jag ut och jogga, så jag tog med mig hästen i longerlina ut i skogen och joggade en kvart. Hon tyckte det gick lite sakta men travade bredvid mig så snällt. Fredag tömkörde jag men det blev bara ett par minuter i varje varv på volt då hon verkade lite matt, och igår så fick hon vila eftersom vi var borta hela dagen.
 
Idag däremot hade jag gott om tid på mig. Släppte ut på morgonen, mockade inne och i hagen, pysslade på och fyllde hö innan jag tog in henne. Hon stod så snällt i spiltan där jag alltid har henne uppbunden (alltså "baklänges" i spiltan för jag vill inte göra i ordning i boxen) och kändes lugn och mysig. Valde att rida inne i och med att hon varit så laddad de senaste ridpassen. Började att promenera med henne några varv, linade sedan för att "rasta" henne men idag verkade det inte behövas, hon lufsade bara runt på volten, så jag satt upp sen.
 
Gjorde några "skänkelvikningar" och volter i skritt, sedan lite svängar och volter i trav och sedan fyrkant och volter i galopp. Gjorde några trav-galopp-trav-övergångar och hon var superfin. Inget strul alls utan bara jättetrevlig och lagom pigg. Så idag var en bra dag :) Har i alla fall bestämt att jag ska börja varje pass med att lina henne för säkerhets skull, så att hon blir av med det där lilla extra som hon kanske har vissa dagar. Det är ju dumt att sitta upp på en häst som inte vet var hon ska ta vägen för att hon är så pigg, då är det som att be om trubbel. Och jag vill inte att hon lär sig några dumheter, så nu får vi se om det blir skillnad om jag gör så här.
 
Imorgon blir det vila igen, har tänkt följa ett schema och sedan lägga in extra vila om jag tycker det behövs:
 
Måndag: Vila
Tisdag: Ridning (ute om jag får sällskap) alt tömkörning
Onsdag: Dressyr
Torsdag: Vila
Fredag, lördag och söndag: Dressyr, tömkörning och uteritt, i olika ordning beroende på väder och humör.
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Testing testing

Ja idag var det lite testning från lilla kärringen. Vi red ut idag tillsammans med Lena och J. Och när vi hade ridit typ 100 meter så verkade Boccica vara irriterad över knotten och kanske därför eller av annan okänd anledning så parkerade hon. Lirkade lite lagom bestämt med henne och snurrade runt lite och så gick hon fram igen men det tog inte länge förrän hon försökte vända eller parkerade igen. Och så höll det på några minuter. En gång så började hon lätta lite i fronten men jag vände bara runt henne några varv och då tyckte hon inte att det var kul längre. Men efter ett tags strulande så slutade hon bara och gick snällt efter sin kompis. Vi växlade mellan alla gångarter och hon var pigg och kändes positiv. Gick visserligen ganska mycket och spejade men mot slutet jobbade hon fint i formen. En gång i galoppen "såg" hon något och hoppade rakt uppåt och skuttade något språng men jag saktade bara av och tog ny galopp och då var det glömt. I slutet av passet så blev hon sedan "skrämd" av en häst och hoppade av stigen in i skogen men när vi vände upp och kollade på hästen så var det ju inte så farligt längre.
 
Men dagens pass var alltså inte bara njutning direkt. Suck. Men vi mötte både crossare och cyklist med hund och det gick bra. Och hon skötte ju sig större delen av passet. Men jag tycker ändå inte att det är så kul med en häst som ska testa och tjura. Måste komma ihåg att jag även hade en likadan period med Amo när jag haft han cirka två månader. Då höll även han på att tjura och backa och vägrade gå när han såg postlådor och andra farliga saker, och detta höll han ju på med några veckor innan han gav sig... så det kan ju vara en något liknande testfas som Bochi pysslar med. Bara fortsätta rida ut med sällskap och hoppas att hon ger sig, det har ju gått så himla bra att rida ut tidigare, och jag vill verkligen fortsätta rida ut, både för att det är så skönt men även för att det är så bra träning att gå i terräng samt att kunna rulla på i galopp rakt fram.
 
 
Allmänt | | En kommentar |

Bjudning

Lördag tömkörde jag på volt och Boccica var superfin! Hon var pigg och positiv och vi gjorde massa trav - galopp - övergångar. Igår så red jag dressyr i stora ridhuset. Började att flytta undan skänkeln i skritt, och göra halter där vi inte gick fram i skritt förrän hon stod fint på tygeln. Hon har aldrig känts så pigg som igår och galopperade rätt fort, men jag lät henne rulla på. Hon jobbade ganska fint i formen och kändes positiv. Red mest runt fyrkanten men la lite stora volter i både galopp och trav. I slutet när hon började bli lite trött så blev det svårare att svänga när vi inte följde väggen. Försökte att bara vara tydlig och göra om det. Ska ge lite mer stöd med skänkeln nästa gång. Niklas filmade så det var kul att se. Det såg dock inte lika fort ut som det kändes :) idag vilar Lilla damen.
Allmänt | | En kommentar |
Upp