Piggelin

Amo har känts superfräsch de två senaste dagarna. Lycka! Onsdag kväll så skrittade vi ut en längre sväng och avslutade med typ 10 minuter på banan och Amo tände till direkt. Så vi red bytena som de ligger i MSVB4an, eftersom vi ska starta den klassen nästa helg i Vännäs och det kändes jättebra. Gjorde även några diagonaler med treor, och första gick super. Andra och tredje så blev bytena inte alls rena. Så vi började om och så la jag en till där bytena var klockrena. Så det går ju! Nöjde oss efter det. Igår så var jag ut efter lunch. Hade ett besök hos en naprapat på morgonen och jag hade inte bara en låsning om man säger så. Ryggen knakade som en hel rulle med bubbelplast och jag var sjukt mör i högerarmen och axeln efteråt. Det kändes som att den helt plötsligt var både lägre ner och längre bak än innan! Sjukt. Fick ordinationer att ta det lugnt några dagar och det passade ju bra med planeringen med Amo för igår skulle vi bara ut och jogga i skogen med en av unghästarna. Vi träffade en kvinna som körde sin travare, typ 4 gånger under passet och det gick jättebra vilket var skönt, även om hon jagade oss en bit...... Det var inte stor hänsyn som visades där. Hon kom även i fullt fräs mot oss trots att hon såg oss, tills jag ropade och frågade om hon inte kunde sakta av medan vi passerade varann, på en ganska smal väg dessutom!! Nåja, Amo var i alla fall hur pigg som helst. Vi tog en sväng upp för backen som han älskar, och det var så roligt för Marie sa att "vi kan ju inte galoppera så sakta för det orkar inte unghästen". Nemas problemas sa jag för Amo var redan på väg, och så körde han en riktigt frisk galopp uppför, och hade sprungit ifrån unghästen om jag inte hållt lite koll :) Jättekul tyckte Amo. Även på vägen hem så sprutade energin. Kan det vara att det är svalare nu? Eller att havren har börjat kicka igång? Eller kanske att Kristian fick lite snurr på honom? Möjligen en kombo. Skitkul är det i alla fall. Idag har jag tänkt tömköra lite lätt och imorgon ska vi träna för Erika. Då har jag vilat klart. Här kommer en filmsnutt från träningen i tisdags:
 
Allmänt | | En kommentar |

Tapper häst

Igår laddade jag upp inför träning med ett par timmar på stranden med en bra bok tillsammans med Niklas. Blev även ett dopp, årets första, och det var riktigt härligt. Sen for vi till stallet före fem, mockade och packade bilen, kopplade finkan och borstade hästen. Tio i sex åkte vi från stallplan och just innan sju var vi framme på Luleå RK. Hann värma i drygt 20 minuter och först promenerade jag, sen skrittade vi uppsuttet nästan resten av tiden. Tog bara något varv i trav och galopp innan vi skulle starta. Började med att berätta hur situationen var, att han är inte är i topptrim och att det jag vill ha hjälp med är främst en jämn bjudning och en rak icke slingrande häst. Så fick sen "visa upp" Amo i trav där Kristian ville att jag skulle sluta tjuvhålla i höger, så jag fick rida mera på vänster och se till att han följde handen till vänster. För när jag har svängt till vänster så glider bogen till höger, och då har jag hållt emot i höger handen, vilket har resulterat i att jag knappt kunnat svänga till vänster plus att Amo både backar av och trycker upp formen när jag nyper tag i högertygeln. Så fick rida runt fyrkanten mycket, och trava på framåt i lite kvickare takt, och böja igenom till vänster utan att Amo backade av, och sen när jag hittat en fin känsla till vänsterhanden böja och ställa om till höger utan att jag tappade traven. Och så fick jag jobba lite så, framåt samt kunna ställa åt båda hållen med lätt kontakt på andra handen. Jobbade väldigt likt i galoppen, en lite längre lägre form, mer energi, kvickare längre språng och att han skulle gå att böja åt båda hållen. I galoppen kändes det riktigt bra faktiskt. Amo jobbade på för egen maskin och jag fick en jättehärlig känsla. Och efter att vi som kommit igång så kändes det inte längre "motigt" sådär som det gjorde i början utan det blev mycket roligare och lättare, för oss båda. Blev en hel del diagonaler med endast ett byte för att fokusera på kvalité och linjen, och mot slutet så fick vi till några rena från höger till vänster. Fick då och då svänga in på volter i både trav och galopp för att se att han följde innerhanden utan att jag skulle passa med ytter. Väldigt nyttigt. Och mot slutet vände Amo riktigt fint. Han kändes väldigt tapper som tuffade på, trots att det var jobbigt för oss båda. Och även om han var väldigt flåsig på slutet så andades han normalt efter bara en stunds promenad, så han är kanske ändå i bättre kondis än vad jag tror! Blev en dusch på anläggningen och sedan hemfärd där han glatt glufsade i sig sin kvällsmat :) Har fått filmat typ hela träningen så ska klippa ihop sen snutt lite senare. Tills vidare får ni nöja er med dessa fina bilder som syrrans kille har fotat!
 
Allmänt | | 8 kommentarer |

Ikväll blir det träning

I helgen har vi tagit det rätt så lungt. Jag har ridit ut båda dagarna ca 45-50 minuter i alla gångarter men med mycket skritt och även om han har känts villig så har han varit lite extra flåsig. Tycker att han har fallit ur en del sen koliken, och han var väl redan snäppet tunn när vi tog hem dom från betet, trots att vi hade stödfodrat med hö i 5 dagar innan vi tog hem dom... Att det blivit varmt igen kan också vara en bidragande orsak till att han känns lite mattare än vanligt. Så det finns nog flera anledningar, men har i alla fall försökt ta det lite lugnare och inte pressat honom. Igår ville jag känna på honom på banan så efter att vi hade skrittat ut så värmde jag i trav och galopp, och jag tycker att det är svårt att få en bra känsla under värmningen. När han väl är varm så bjuder han fint, men innan dess så känns det mest lite svårt och backigt. Efter ett tag så fick jag lite mer snurr i honom och då red vi lite travskolor och en mellantrav, och efter en skrittpaus så gjorde vi några diagonaler med 3or, som idag var rena om än några höger-till-vänster-byten var lite korta. Jippi! Nöjde oss efter det, för ville behålla lite energi till kvällens pass för Kristian. Hade så klart varit roligast att få visa en häst i topptrim, men samtidigt så är det ju nu under uppbyggnadsfasen som jag behöver mest hjälp. Så jag tror det kommer att bli nyttigt. Och förhoppningsvis kul. Jag hoppas att jag kan få en bättre känsla, för sist det kändes riktigt bra var när jag tränade för Erika, så jag skulle gärna ta emot lite inspiration nu. Även om vi så klart får anpassa träningspasset ikväll efter ork och dagsform.
Allmänt | | 2 kommentarer |
Upp